"Nygaard i 100"

Oddvar Nygaard (1919-1985)

Jubileumshelg i Sør-Fron 7.-9. september 2019

Alle foto og tekst: © fo2:2re, © fo2:r2 og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2019 

 

<< Tilbake til forrige side

 

Jubileumskonsert

Oddvar Nygaard stod for omkring 170 egne komposisjoner i karakteristisk stil, og fortsatt har ikke alle av disse kommet fram i lyset og blitt spilt! En del av de mer (og noen kanskje mindre) kjente var å høre på jubileumskonserten presentert av ulike utøvere.

 

Programledere og konferansierer - begge med solid forankring i folkemusikkmiljøet: Ola Grøsland (t.v.) og Rasmus Stauri

 

Tom Willy Rustad - delaktig i programkomiteen for Nygaardsjubileet og bl.a. med i folkemusikkgruppa 'Kvarts'

 

Tom Willy Rustad åpnet med vakkert solospill på seljefløyte etter et lydklipp med tiurleik, som var de fineste tonene Oddvar Nygaard visste.

 

Tom Willy Rustad - seljefløyte

 

Fron Trekkspelklubb - musikalsk leder Per Slåsletten

 

Fron Trekkspelklubb

 

Birger Holen (gift med Ingvild Nygaard Holen (datter til Alvhild og Oddvar Nygaard) - gitarist i Fron Trekkspelklubb

 

Frøningsgutein eller Fronsgutæin turadergruppe på Vinstra. Den ivrige gjengen startet å spille først på ettervinteren i februar 2019 og frem til skoleslutt i juni. Alle er nybegynnere med lite erfaring, men med 'ståpå'-vilje, og læremesteren er Øystein Nicolaisen (ytterst t.h.). Dette var deres første opptreden, og de fremførte 'Bessfar'.

 

 
Frøningsgutein    

 

Ola Grøsland intervjuer Jon Faukstad. Oddvar Nygaard og Jon Faukstad var de mest kjente trekkspillerne i Gudbrandsdalen. De traff hverandre på Otta da Jon var 12 år og det skulle være kurs der. Oddvar skulle undervise. Utviklingen ble til at Jon F. gikk i retning av musikalsk utdanning og spilte mest med Hans Brimi. Oddvar N. fant sin spillepartner i Ola Opheim (fele), og de spilte ofte unisont.

 

Jon Faukstad hadde valg ut en ikke dansbar komposisjon av Nygaard - 'Nordlysnatt'. Konsertvalsen er innspilt på Kvarts' CD "Ekte døl" (2008) av Jon Faukstad. Nygaard var en av de få i Gudbrandsdalen som behersket moderne danserytmer og konsertmusikk. Valsen er tilegnet trekkspilleren Arnstein Johansen.

 

Oddvar Nygaard var også kjent som den store 'tangospesialisten'. Olaf Aasen (fele) (svigersønn til Oddvar Nygaard), Erlend Styve (gitar), Jo-Asgeir Lie (trekkspill) og Tom Willy Rustad (kontrabass) fremførte tangoen "Attrå" fra 1975.

 

Olaf Aasen (fele) (svigersønn til Oddvar Nygaard), Erlend Styve (gitar), Jo-Asgeir Lie (trekkspill) og Tom Willy Rustad (kontrabass)

 

Leif Inge Schjølberg og Svein Stensrud er på en måte vår tids Oddvar Nygaard og Ola Opheim. De hadde valgt ut "Kveld på Vågå".

 

Anne Kristin Stakston er barnebarn til Oddvar Nygaard. Oddvar lot seg inspirere av fin lyrikk og gjerne dikt som inneholder hverdagsglimt. Tekstene av Einar Hovdhaugen (1908-1996) er tryket i samlingen "Vers og viser frå bondetunet" (1978). Oddvar har satt toner til flere av disse diktene. Det er følelser og stemninger i sinnet til en fjellbonde. Disse tekstene hadd stor appell til Oddvar. Anne Kristin framførte "Eit sliti kjøkengolv" og er gitt ut på hennes album "Arv" (2001).

 

Anne Kristin Stakston og 'Kvarts'

 

Anne Kristin Stakston og 'Kvarts'

 

Rasmus Stauri, som representerer Hundorp kultur, i passiar med Jo-Asgeir Lie. Jo-Asgeir er i dag rektor ved musikkakademiet på Voss. Han valgte å skrive om Oddvar Nygaard i sin hovedfagsoppgave på Norges Musikkhøgskole, og brukte to år på sette seg inn i Oddvars liv. O.N. hadde en evne til å være på de rette plassene til rett tid og klarte seg som frilansmusiker. Konklusjonen på oppgaven når han leser den på nytt i dag er at det går en melodisk åre gjennom Oddvars komposisjoner. De som står igjen er de som fester seg og ikke går ut av hodet og er sangbare. "Vals te' tusen" er et godt eksempel. Og gruppa 'Kvarts' ble til som et produkt av hovedfagsoppgaven.

 

'Kvarts' - Erlend Styve (gitar), Øystein Rudi (fele), Tom Willy Rustad (kontrabass) og Jo-Asgeir Lie (trekkspill)

 

'Kvarts' - Erlend Styve (gitar), Øystein Rudi (fele), Tom Willy Rustad (kontrabass) og Jo-Asgeir Lie (trekkspill)

 

Ola Grøsland intervjuer Ole Ellefsæter (80). "Huldreslåtten" med tekst av Guttorm P. Haugen, som ble umåtelig populær, lå lenge på VG-lista i 1966 og ble spilt 13 ganger på Ønskekonserten samme år.

 

Ole Ellefsæter og Aage Sogns orkester

 

Ole Ellefsæter

 

Aage Sogns orkester framførte "50 års-dagen". Masurkaen lå lenge på VG-lista og ble mer populær enn The Beatles i flere uker. Året var 1969, da Oddvar Nygaards kvartett festet denne til platerillene. Denne skrev han til sin egen fødselsdag.

 

'Dølalæte'. "I 60-årslag" er en meget godt likt komposisjon av Oddvar Nygaard som er mye brukt av flere utøvere i dag.

 

'Dølalæte' - Eilev Øverbø (trekkspill), Terje Rusten (trekkspill), Hans Sandom (fele), Odd Nesje (gitar) og Per Bredesen (kontrabass).

 

Geir M. Thorud (t.v.) og Mads Erik Odde spilte "Spellmannshallingen". Denne hallingen ble tilegnet Gudbrandsdølenes spelemannslag i Oslo. Først ble den døpt "Villfugl'n", da Oddvar mente at bygdefolka som av ulike grunner bodde utenfor bygda var å se på som ville fugler - fremmede for sitt eget. Hallingen ble framført i et radioprogram spelemannslaget gjorde med Nygaard i 1985. Han komponerte hallingen i 1982.

 

Sven Nyhus (fele), Tore Løvgreen (trekkspill), Trond Tandberg (kontrabass) og Tor Bekkelund (gitar) hadde også valgt å fremføre "I 60-årslag".

 

Sven Nyhus her intervjuet av Rasmus Stauri. Nyhus ble ny nestor etter Nygaard, og den desiderte nestor i dagens folkemusikkmiljø. Han var bl.a. også med siste gang Oddvar Nygaard var i studio.

 

Sven Nyhus (fele), Tore Løvgreen (trekkspill) og Tor Bekkelund (gitar)

 

Sør-Fron Spelemannslag - del av arrangørkomiteen. Spilte "Masurka etter Even Nordlistuggun".

 

Mukampen Spelemannslag - del av arrangørkomiteen. Spilte "Jubileumsreinlender" av Oddvar Nygaard.

 

Mukampen spel- og dansarlag ble forøvrig nr. 2 i årets Landsfestival på Kinsarvik, klasse Lagspel fele/hardingfele.

 

Fellesnummer: Sør-Fron Spelemannslag, Mukampen Spelemannslag og Fron Trekkspelklubb - bærebjelkene i arrangementet

 

Fellesnummer: Sør-Fron Spelemannslag, Mukampen Spelemannslag og Fron Trekkspelklubb

 

En fornøyd Svein Midtlien i programkomiteen skuer ut over publikum i salen

 

Fron Trekkspillklubb spilte "Så sveitten hølja". "Det svinger i gammeldans" het platen som kom i 1976. Tittelen kommer fra dansegulvet og trenger ikke forklaring..;-)

 

Stappfull konsertsal på Rudi Gard

 

Galleriet var også fyllt til randen på Rudilåven

 

Dansespilling

Etter jubileumskonserten var det dansespilling fra tre scener: Rudilåven, nedre låven og Tryskarlåven. Her er noen av de som spilte:

 

Maries

 

Sven Nyhus' kvartett - Sven Nyhus (fele), Tore Løvgreen (trekkspill), Terje Tandberg (kontrabass) og Tor Bekkelund (gitar)

 

Sven Nyhus

 

Pianokameratene - f.v. på pianotrekkspill: Oddvar Fingarsen, Svein Midtlien og Roar Hensvold

Terje Skullestad (kontrabass) og Birger Holen (gitar)

Video 1: Youtube - I påskti'n (Edgar Heringstad)

Video 2: Youtube - På blåe livet (Oddvar Nygaard)

Video 3: Youtube - Stor-Johans vals (Oddvar Nygaard)

Video 4: Youtube - Fredagslåten (Edgar Heringstad)

Video 5: Youtube - Vår i dalom (Arvid Stenbakken)

Video 6: Youtube - Smed-Jens minne (Oddvar Nygaard)

Video 7: Youtube - Oddvars VM-polka (Oddvar Nygaard)

 

Kvarts -

Video 1: Youtube - Geitstuggurusten - trad.

Video 2: Facebook - trekkspill.no

Video 3: Youtube - Huldre nedpå kveen (Hans W. Brimi)

 

Petter A. Røstads orkester

 

Dølalæte

 

Folldal Trekkspelklubb

 

Lillehammer Trekkspillklubb

 

Lillehammer Trekkspillklubb