Ref Oppland Arbeiderblad 8. februar 2003  http://www.oppland-arbeiderblad.no/68/55/49/4.html

 

Dugnadsinnsats gir gratis adgang til Landskappleiken
Foreløpig er det bare noen få kryss og ellers blanke felter på arbeidsskjemaet. Men når Landskappleiken starter i slutten av juni, regner Gjøvik spelemannslag med å ha plassert anslagsvis 500 frivillige rundt i høyst ulike oppgaver, der de skal gjøre sitt til et vellykket arrangement. Og gulroten for de som blir med, er gratis adgang til både tevlinger og dansefester.

Dette må være anledningen for alle musikkinteresserte i Gjøvik-distriktet til å komme og se hva en kappleik er for noe, sier Stein Villa, som sammen med resten av hovedkomiteen har travle dager.
Alder og bakgrunn har liten eller ingen betydning. Om en er av den sosiale typen og nysgjerrig på hva som skjer når mer enn 1000 spelemenn og flere ganger større tilhørergjeng fra hele landet samles, har en nå muligheten til å bytte minimum åtte timers arbeidsinnsats mot fire døgn i et miljø der dagen definitivt ikke slutter selv om sola er gått ned.

Folkefest og dans
To dugnadsøkter, hver på fire timer, men gjerne mer om man så ønsker, er billetten inn til det meste av det som skjer i Gjøvik sentrum dagene 25.-29. juni. Med unntak av konsertene får frivilligstaben bivåne det meste, får festival-t-skjorte, mat mens man jobber og invitasjon til en skikkelig dugnadsfest senere på sommeren. Hovedkomiteen lover en skikkelig folkefest, et arrangement der stemningen alltid er god, der folk prater og danser med kjente og ukjente 24 timer i døgnet, og der alle straks årets arrangement er over, begynner å se fram til neste.
Det kan bli mange tusen tilreisende i Gjøvik når det står på som verst, og arrangørene er opptatt av at Gjøvik skal få oppleve folkemusikk-Norge, og folkemusikk-Norge få oppleve hvordan det er i Gjøvik.
- I landssammenheng er ikke byen helt som andre sentra for tradisjonsmusikk, der man har startet med felemusikken, sier daglig leder i Landslaget for spillemenn, Magnar Sundt, noe også lagets leder Marit Steinsrud understreker. Det legges vekt på eldre instrumenter og bygging av disse, og dermed har man fått en bredere og mer allsidig aktivitet.

300 dugnadsjobber
Laget har kontakt med en del lag og foreninger med sikte på arbeidsinnsats mot timebetaling. I tillegg kommer så en større stab frivillige, som arbeider for t-skjorte og inngangsbillett. Med stort og smått kan kanskje spelemannnslaget innen og rundt egne rekker mønstre et par hundre dugnadsarbeidere, men det behøves anslagsvis 300 til. Oppgavene er høyst varierende, fra å selge pølser og billetter til rengjøring og vakthold. Å ta seg av utøverne under konkurransene kommer derimot til å bli overlatt folk som kjenner til prosedyrene fra før. Siden landskappleiken starter rett etter at skolene tar sommerferie, er det muligheter for skoleungdom til å bli med. De som har fri på formiddagene er også aktuelle, for konkurransene starter tidlig på dagen og varer til langt utpå kvelden.
Erfaringer fra andre festivaler i Gjøvik viser at det vanligvis går greit å stable en dugnadsgjeng på beina, og det håper Marit Steinsrud og Stein Villa vil skje også denne gang. Og Stein Villa understreker at det bare er å melde seg på jo før, jo heller. I løpet av februar bør dette puslespillet helst være gått opp.

Mer om årets Landskappleik kan du lese på egne nettsider  http://www.landskappleiken.no/